flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Tłusty czwartek to jedno z tych świąt, które na stałe wpisały się w polską kulturę i tradycję. 27 lutego uczestnicy warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu w ramach zajęć praktycznych  piekli  pączki  oraz  chrust.

Tłusty czwartek to dzień, który łączy w sobie elementy dawnych wierzeń, chrześcijańskiej tradycji oraz polskiej gościnności i radości życia. Młodzież odbywająca praktyczną naukę zawodu, pod okiem instruktorów, przygotowała tradycyjne wypieki,  ucząc się i doskonaląc  znajomość całego procesu technologicznego – od sporządzania cista drożdżowego  poprzez smażenie, po dekorowanie pączków i faworków. Końcowym etapem była degustacja smacznych wypieków, a wspólne pieczenie było doskonałą okazją do nauki i spędzenia czasu w miłej atmosferze.

Fot.2

Fot.1, 2 Praca nad tradycyjnymi wypiekami

Fot.3

Fot. 3 Efekty pracy

Tekst i zdjęcia – Marta Zięba, Monika Gajowska

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.