Tłusty czwartek to jedno z tych świąt, które na stałe wpisały się w polską kulturę i tradycję. 27 lutego uczestnicy warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu w ramach zajęć praktycznych piekli pączki oraz chrust.
Tłusty czwartek to dzień, który łączy w sobie elementy dawnych wierzeń, chrześcijańskiej tradycji oraz polskiej gościnności i radości życia. Młodzież odbywająca praktyczną naukę zawodu, pod okiem instruktorów, przygotowała tradycyjne wypieki, ucząc się i doskonaląc znajomość całego procesu technologicznego – od sporządzania cista drożdżowego poprzez smażenie, po dekorowanie pączków i faworków. Końcowym etapem była degustacja smacznych wypieków, a wspólne pieczenie było doskonałą okazją do nauki i spędzenia czasu w miłej atmosferze.
Fot.1, 2 Praca nad tradycyjnymi wypiekami
Fot. 3 Efekty pracy
Tekst i zdjęcia – Marta Zięba, Monika Gajowska