flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Z okazji Światowego Dnia Pszczoły młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Trzebini wzięła udział w wyjątkowym wydarzeniu – Trzebińskim Dniu Pszczoły, które odbyło się 20 maja w Manufakturze Trzebinia.

To wydarzenie, pełne wiedzy i inspiracji, było doskonałą okazją, by młodzi ludzie mogli docenić niezastąpioną rolę pszczół w przyrodzie, rolnictwie i w codziennym życiu. Ich udział  w warsztatach, wykładzie i prelekcji filmu o tematyce pszczelarskiej w pełni oddał prawdziwy obraz historii i technologii pszczelarskich, które odgrywają ważną rolę w wykonywaniu zabiegów ochronnych, profilaktycznych i ratowniczych wobec pszczół. O tym, że udział pszczół w ekosystemie jest niezbędny i niezastąpiony oraz wpływa na produkcję żywności i różnorodność biologiczną, przekonała młodzież debata z udziałem trzebińskiego pszczelarza. Uczestnicy wydarzenia zrozumieli, iż obecność pszczół, w ich życiu, w życiu każdego człowieka, jest konieczna, gdyż dzięki nim rośliny rozmnażają się, a ludzie mają dobrej jakości jedzenie – zdrowe i odżywcze. Smaczne i pełnowartościowe. Degustacja produktów pszczelarskich przygotowanych przez Koło Pszczelarzy w Trzebini utwierdziła młodych ludzi w przekonaniu o potrzebie ich uzasadnionego uczestnictwa w akcjach „Ratujmy pszczoły”.

Fot.1 Udział młodzieży w Trzebińskim Dniu Pszczoły

Tekst i zdjęcia - Jadwiga Kiełbus

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.