
W dniu 7 grudnia uczestnicy Hufca Pracy w Wadowicach doskonalili swoje umiejętności w ramach warsztatów carvingu i baristyki, zorganizowanych przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Kętach.
Przedsięwzięcie skierowane było do uczestników kształcących się w zawodzie kucharz, zainteresowanych rozwijaniem swoich umiejętności kulinarnych. Celem przewodnim warsztatów było wzbogacenie wiedzy i umiejętności zawodowych młodzieży oraz rozbudzenie ich potencjału twórczego i pomysłowości. W pierwszym etapie zajęć uczestnicy poznali pracę baristy. Zapoznali się z profesjonalnym sprzętem, poznali gatunki i odmiany kawy oraz metody jej przyrządzania. Następnie pod nadzorem szkoleniowca ćwiczyli przygotowanie espresso oraz kaw mlecznych – cappuccino, cafe latte i cafe latte machiato. Młodzi ludzie z dużym zainteresowaniem przyswajali również tajniki zdobienia tego trunku. W dalszej części warsztatów młodzież zgłębiała techniki sztuki carvingu. Uczestnicy uzyskali fachową wiedzę na temat sposobów dekorowania potraw z wykorzystaniem technik rzeźbienia w owocach i warzywach. Podczas ćwiczeń młodzi ludzie nabyli umiejętności wzbogacania sztuki kulinarnej. Młodzież z dużym zaangażowaniem zdobywała nowe umiejętności i wiedzę, którą będzie mogła wykorzystać zarówno w życiu codziennym, jak i w pracy zawodowej. Udział w warsztatach był dla uczestników inspiracją do dalszej aktywności w kierunku podwyższania swoich kwalifikacji i doświadczenia zawodowego.
Fot. 1,2 Młodzież podczas przyrządzania kawy
Fot. 3 Uczestnicy ćwiczą techniki carvingu
Fot. 4,5,6 Wytwory pracy uczestników
Tekst – Maria Ćwiertnia
Zdjęcia – Maria Ćwiertnia, Katarzyna Polak