
30 listopada uczestnicy Hufca Pracy w Myślenicach wzięli udział w warsztatach czekoladowych prowadzonych przez Krakowską Manufakturę Czekolady.
Zajęcia miały na celu przybliżenie młodzieży historii powstawania czekolady od ziarna kakaowca, poprzez proces produkcji, aż po otrzymanie gotowych wyrobów. Każdy uczestnik wyposażony został w strój chocolatier'a oraz specjalnie przygotowany zestaw składników, niezbędnych do samodzielnego wyprodukowania i ozdobienia słodyczy. Młodzi ludzie własnoręcznie przygotowywali „cake pops”, czyli ciasteczkowe lizaki oraz sushi czekoladowo-owocowe. Zajęcia wymagały od młodzieży kreatywnego myślenia oraz wykazania się zdolnościami manualnymi. Na koniec uczestnicy otrzymali własnoręcznie zrobione słodycze. Warsztaty zostały zorganizowane przez Młodzieżowe Centrum Kariery w Myślenicach, w ramach przedsięwzięć z doradztwa zawodowego.
Fot. 1 Uczestnicy myślenickiego hufca w trakcie warsztatów czekoladowych
Fot. 2 Młodzież podczas wykonywania własnych rękodzieł czekoladowych
Tekst i zdjęcia – Bogusław Stankiewicz