flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

30 maja młodzież 6-2 Hufca Pracy w Niepołomicach zorganizowała kolejne już w tym roku kulinarne warsztaty dla seniorów z Domu Pomocy Społecznej w Staniątkach. Tematem przewodnim była Grecja.

Uczestnicy, którzy w tym roku brali udział w programie stażowym Europejskie praktyki Europejski sukces, ucząc się zawodu w greckich Salonikach zabrali seniorów we wspaniałą grecką kulinarno-kulturalną podróż. Wraz z seniorami przygotowali typowe dania greckiej kuchni takie jak: słynną sałatkę grecką z fetą i warzywami, sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego z ogórkami i czosnkiem oraz ciasto orzechowe  o nazwie Karidopita nasączone słodkim sokiem pomarańczowym. Nie zabrakło również chałwy i suszonych fig, którymi młodzież częstowała seniorów podczas przygotowań kulinarnych. Seniorzy, jak zwykle z utęsknieniem czekali na uczestników, zastanawiając się co tym razem dla nich przygotowali. Ze wielką ochotą i ciekawością obierali, kroili i mieszali produkty pod dyktando młodzieży przy akompaniamencie greckiej muzyki w tle. Gdy już wszystko było gotowe wszyscy wspólnie zasiedli do stołu aby skonsumować przygotowane potrawy i posłuchać greckich opowieści z wyjazdu stażowego młodzieży. Na koniec młodzież odtańczyła typowy grecki taniec Sirtaki, znany również jako taniec Zorby. Czas jak zwykle upłynął bardzo miło i zdecydowanie za szybko, dlatego wszyscy czekają z utęsknieniem na kolejne międzypokoleniowe warsztaty.

fot 2a

fot 3a

fot 4a

Fot.1-2 Wspólne przygotowywanie potraw

Fot. 3 Smaczny efekt wspólnej pracy

Fot. 4 Taniec sirtaki, znany również jako taniec Zorby

Tekst – Małgorzata Satora

Zdjęcia – Małgorzata Cholewa

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.