
30 maja młodzież 6-2 Hufca Pracy w Niepołomicach zorganizowała kolejne już w tym roku kulinarne warsztaty dla seniorów z Domu Pomocy Społecznej w Staniątkach. Tematem przewodnim była Grecja.
Uczestnicy, którzy w tym roku brali udział w programie stażowym Europejskie praktyki Europejski sukces, ucząc się zawodu w greckich Salonikach zabrali seniorów we wspaniałą grecką kulinarno-kulturalną podróż. Wraz z seniorami przygotowali typowe dania greckiej kuchni takie jak: słynną sałatkę grecką z fetą i warzywami, sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego z ogórkami i czosnkiem oraz ciasto orzechowe o nazwie Karidopita nasączone słodkim sokiem pomarańczowym. Nie zabrakło również chałwy i suszonych fig, którymi młodzież częstowała seniorów podczas przygotowań kulinarnych. Seniorzy, jak zwykle z utęsknieniem czekali na uczestników, zastanawiając się co tym razem dla nich przygotowali. Ze wielką ochotą i ciekawością obierali, kroili i mieszali produkty pod dyktando młodzieży przy akompaniamencie greckiej muzyki w tle. Gdy już wszystko było gotowe wszyscy wspólnie zasiedli do stołu aby skonsumować przygotowane potrawy i posłuchać greckich opowieści z wyjazdu stażowego młodzieży. Na koniec młodzież odtańczyła typowy grecki taniec Sirtaki, znany również jako taniec Zorby. Czas jak zwykle upłynął bardzo miło i zdecydowanie za szybko, dlatego wszyscy czekają z utęsknieniem na kolejne międzypokoleniowe warsztaty.
Fot.1-2 Wspólne przygotowywanie potraw
Fot. 3 Smaczny efekt wspólnej pracy
Fot. 4 Taniec sirtaki, znany również jako taniec Zorby
Tekst – Małgorzata Satora
Zdjęcia – Małgorzata Cholewa