
Zdrowe odżywianie staje się coraz ważniejsze w życiu młodzieży, a jednym z ciekawych sposobów na wprowadzenie zdrowych nawyków są warsztaty kulinarne.
12 maja w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, odbyły się wyjątkowe warsztaty poświęcone superfoods, w których wzięła udział grupa młodych entuzjastów gotowania. „Super żywność’’ to produkty bogate w cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, antyoksydanty czy zdrowe tłuszcze. Warsztaty rozpoczęły się od krótkiego wprowadzenia, podczas którego dietetyk opowiedział o korzyściach płynących ze spożywania superfoods. Następnie, młodzież podzielona na grupy, przystąpiła do pracy w kuchni. Każda drużyna miała za zadanie przygotować danie z wykorzystaniem wybranego produktu. Do pracy użyto blenderów i desek do krojenia. Młodzi kucharze eksperymentowali tworząc m.in. brownie bananowe, naleśniki kokosowe, tofu z boczkiem, pudding z tapioki, a także desery i kulki mocy. Warsztaty kulinarne to nie tylko zabawa, ale także cenna lekcja zdrowego odżywiania. Dzięki takim inicjatywom, młodzież uczy się świadomych wyborów żywieniowych i odkrywa radość z gotowania.
Fot. 1, 2, 3 Młodzież podczas przygotowania posiłku
Fot. 4 Efekt końcowy pracy uczestników
Tekst i zdjęcia – Anna Sekuła, Elżbieta Piętka