
W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu z inicjatywy Rady Młodzieży w dniach 11-13 kwietnia odbyły się warsztaty pieczenia tradycyjnych bab wielkanocnych.
Przygotowane wypieki przekażemy na charytatywny kiermasz w ramach akcji pomoc dla Patryka – mówi Artur Hebda, przewodniczący Rady Młodzieży ośrodka.
Głównym założeniem zajęć było propagowanie polskich tradycji Świąt Wielkanocnych oraz rozwijanie zainteresowań cukierniczych wśród młodzieży OHP.
Młodzi kucharze spośród przyniesionych z domów rodzinnych przepisów wybrali trzy. Każdy z pięcioosobowych zespołów miał za zadanie wykonać baby: małe, średnie i duże. Pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu młodzież przystąpiła do pracy.
- Przy tworzeniu młodzi adepci sztuki cukierniczej brali pod uwagę nie tylko wygląd ale również walory smakowe – mówi Barbara Wąchała-Plata, instruktor praktycznej nauki zawodu.
Wypieki młodzież dekorowała lukrem, cukrem pudrem, bakaliami, posypkami oraz cukrowymi kwiatkami, wykazując się kreatywnością. Ostatnim etapem warsztatów było pakowanie wielkanocnych dzieł na kiermasz z użyciem celofanu, wstążek i bukszpanu. Cukiernicze dzieła 13 kwietnia młodzież wystawiła na charytatywnym kiermaszu „Dla Patryka”. Wielkanocne baby cieszyły się ogromnym powodzeniem, świadczył o tym fakt, że w zaledwie godzinę sprzedano wszystkie sztuki. Największą satysfakcję sprawiła uczestnikom pomoc rówieśnikowi w potrzebie.
Fot. 1 Młodzież dumnie prezentująca swoje słodkie dzieła na kiermaszu
Fot. 2,3 Uczestnicy podczas przygotowań ciasta na baby, babeczki i zajączki
Fot. 4 Pierwsza partia babek upieczona
Fot. 5 Pani Barbara Wąchała-Plata, instruktor praktycznej nauki zawodu pokazuje uczestniczkom, w jaki sposób dekorować ciasto
Fot. 6 Ostatni etap pakowanie
Tekst i zdjęcia – Barbara Jędrzejczyk, Anna Truchan