
Kuchnia włoska to cała paleta barw, smaków i zapachów. Proste składniki, świeże zioła oraz przyprawy, z których wiele ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Umiejętne komponowanie tych elementów to podstawa śródziemnomorskich dań i przysmaków.
W dniach 14-18 października młodzież z Hufca Pracy w Krakowie (os. Szkolne) uczestniczyła w kursie „Kuchnia włoska (pizza włoska, neapolitańska i makarony)” organizowanego przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Krakowie. Na zajęciach teoretycznych młodzi ludzie zapoznali się z historią kuchni włoskiej, specyfiką i organizacją pracy oraz poznali znaczenie regionalnych przypraw i surowców używanych na Półwyspie Apenińskim. W części praktycznej uczestnicy kursu wykorzystywali zdobytą wiedzę podczas przygotowywania typowych dań i przysmaków kuchni włoskiej, takich jak różnego rodzaju makarony, sałatki, pizzę – tradycyjną jak i neapolitańską, a nawet desery.
Szkolenie zostało zrealizowane przez Dolnośląskie Centrum Szkoleń i Tłumaczeń Lena Niciński. Na zakończenie kursu uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności oraz wiedzę.
Fot. 1, 2 Uczestnicy podczas zajęć
Fot. 3 Uczestnicy z certyfikatami
Tekst i zdjęcia – Agnieszka Grzyb