
18 marca w Małopolskiej Wojewódzkiej Komendzie został rozstrzygnięty Wojewódzki Konkurs „Zdrowie na talerzu” organizowany przez Hufiec Pracy w Bochni.
Na przedsięwzięcie wpłynęło 17 przepisów z 17 jednostek opiekuńczo-wychowawczych Małopolskiej WK OHP. Komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Bożena Rążewska – Zastępca Wojewódzkiego Komendanta MWK OHP, Jakub Dziedzic – Wojewódzki Komendant MWK OHP, Renata Pastuszak – Komendant Hufca Pracy w Bochni, Katarzyna Pałkowska – Współwłaściciel firmy gastronomicznej dokonała oceny zgłoszonych prac, biorąc pod uwagę: zgodność z regulaminem konkursu, kreatywność i oryginalność, walory dietetyczne i graficzne. Jury przyznało I miejsce Dorocie Wróblewskiej z Hufca Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej oraz 7 wyróżnień: Emilii Łaptas z Hufca Pracy w Bochni, Karolowi Grabiec z Hufca Pracy z Gorlic, Sebastianowi Cymerkiewiczowi z Hufca Pracy w Niepołomicach, Julii Dachowskiej z Hufca Pracy w Krakowie (al. Skrzyneckiego), Dawidowi Leszko z Hufca Pracy w Limanowej, Julii Jaśko z OSiW w Trzebini oraz Sylwii Kubaszewskiej z OSiW w Lanckoronie. Komisja konkursowa podjęła decyzję o nieprzyznawaniu II oraz III miejsca. Prace Emilii Łaptas (HP Bochnia) oraz Karola Grabiec (HP Gorlice) pomimo swojej wartości artystycznej i merytorycznej oraz dużych ilości punktowych otrzymały wyróżnienia ze względu na brak zgodności z regulaminem.
Celem konkursu było zachęcanie uczestników do wspierania swojej odporności, poprzez wartościowe posiłki w codziennej diecie, rozwijanie zainteresowań i uzdolnień w dziedzinie kulinarnej, zachęcanie do twórczego przygotowywania i prezentowania przygotowanych potraw.
Fot. 1-5 Wygrana praca konkursowa
Tekst – Agata Witowska