
Z okazji Światowego Dnia Soku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie w dniu 27 maja odbyły się wydarzenia promujące zdrowy styl życia.
Uczestnicy wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których samodzielnie przygotowali świeżo wyciskane soki z różnorodnych owoców. Młodzi kucharze eksperymentowali z różnymi smakami i kompozycjami. Chętnie sięgali po klasyczne jabłka i pomarańcze jak i po egzotyczne kiwi czy ananasy. Oprócz części praktycznej zorganizowano również zajęcia edukacyjne poświęcone zasadom zdrowego żywienia i planowania codziennej diety. Młodzież dowiedziała się jak ważne jest regularne spożywanie warzyw i owoców oraz jak bilansować dietę by organizm otrzymywał niezbędne składniki odżywcze. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem i dostarczyło młodzieży inspiracji do zdrowszego stylu życia.
Fot.1 Uczestnicy podczas wyciskania soku
Fot.2 Młodzież z kierownik 6-5 OSiW, panią Marceliną Tyrpa-Opyrchał
Fot.3 Uczestnicy z instruktorem praktycznej nauki zawodu, panią Ireną Wyrostek
Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata