
Rozwijali swoje pasje, zainteresowania i zdolności cukiernicze... Podopieczni płockiej jednostki 7-11 HP 4 kwietnia wzięli udział w konkursie cukierniczym pn. „Cukiernicze potyczki”.
Jury oceniało „prace konkursowe” biorąc pod uwagę kreatywność i wyobraźnię twórczą, umiejętność doboru składników, różnorodność stosowanych technik dekoratorskich, estetykę wykonania oraz oczywiście walory smakowych.
- Przygotowywanie deserów jest dla uczestników przyjemnością, pochłaniającą ich bez reszty. Zapał i zaangażowanie z jakim wykonywali poszczególne wypieki pozwala wysnuć przypuszczenie, że to co robią jest ich pasją oraz spełniają się w zawodzie, który sobie wybrali – argumentowała kadra wychowawcza.
Zdaniem uczestników niezbędnym elementem gwarantującym uzyskanie doskonałego produktu końcowego jest wykorzystywanie produktów wysokiej jakości. Młodzi ludzie podkreślali, że równie ważne jest również to, aby skrupulatnie korzystać z przepisu i nie modyfikować go dowolnie, ponieważ zachowanie złych proporcji może skutkować tym, że wypiek się nie uda...
A efekty? Sami zobaczcie...