
9 lutego obchodzić będziemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Wielbiciele tego włoskiego specjału z płońskiej jednostki 7 – 35 HP podczas warsztatów kulinarnych szukali nowych i oryginalnych połączeń smakowych...
Do udziału w tego typu zajęciach młodzieży nie trzeba było wcale namawiać. Podopieczni z ogromnym entuzjazmem poszukiwali inspiracji, łączyli sprawdzone składniki, pamiętając przy tym, że nie tylko liczy się pomysł, ale także jakość i smak.
W trakcie spotkania uczestnicy dowiedzieli się także wielu ciekawostek na temat tego znakomitego dania, między innymi tego, że najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie „margherita” na cześć królowej Włoch – Margherity Sabaudzkiej, która - w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu - miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej specjalnie dla niej przez miejscowego piekarza oraz, że pierwsza pizzeria w Polsce powstała w 1975 roku w Słupsku przy barze Poranek i funkcjonuje do dzisiaj...
A jak smakowała „płońska” pizza? Nie trzeba pytać, to się wie... Po prostu pysznieJ