
… to kolejny autorski program z zakresu profilaktyki społecznej sfinalizowany właśnie w radomskim 7 – 3 OSiW.
Cel nadrzędny to uświadomienie młodym ludziom znaczenia zdrowego i prawidłowego odżywiania się oraz zachęcanie do aktywnego stylu życia.
Realizacja priorytetowych założeń odbywała się w dwóch modułach. Pierwszy - dotyczył aktywności fizycznej, a w ramach drugiego realizowane były warsztaty z zakresu kształtowania odpowiednich postaw i nawyków żywieniowych.
W harmonogramie programu przewidziane były także zajęcia sportowe, które pozwoliły na integrację uczestników.
Duże zainteresowanie budziły konsekwencje spożywania żywności wysoko przetworzonej i przygotowanie zbilansowanej diety. Prowadzący zajęcia inspirowali młodzież do prezentacji dobrych praktyk w zakresie zdrowego odżywiania. Efektem tych zajęć były plakaty opracowane przez uczestników. Ponadto ważnym elementem była możliwość przygotowania przez młodych ludzi przykładowych dań na bazie zdrowej żywności i – oczywiście - ich degustacja. Tu młodzi adepci sztuki kulinarnej zdali swój „egzamin” celująco…