
Śniadanie jest pierwszym i najważniejszym posiłkiem, który dostarcza energii naszemu organizmowi. Są wśród nas zwolennicy słodkiego wstępu do nowego dnia i tacy, którzy nie wyobrażają sobie czegoś ciepłego i wytrawnego na talerzu. Każdy kraj ma swoje obyczaje i w każdym śniadanie wygląda inaczej.
Polskie śniadanie to przeważnie kanapki lub jajecznica, we Francji jada się croissant z filiżanką kawy, w Anglii natomiast posiłek ten jest bardzo obfity i kaloryczny, a składa się on z sadzonego jajka na bekonie, fasolki w sosie pomidorowym, tzw. black puddingu (odpowiednik polskiej kaszanki) i kiełbasek. A co najbardziej smakuje naszym uczestnikom? Mogliśmy się tego dowiedzieć ze zdjęć wykonanych przez uczniów szkoły podstawowej i szkoły branżowej, które nadesłali do nas, aby wziąć udział w konkursie „Moje pożywne śniadanie”.
Okazuje się, że nasi uczestnicy są w większości zwolennikami słodkiego śniadania po amerykańsku. Nietrudno zgadnąć jak takie śniadanie wygląda, ponieważ pewnie każdy z nas widział w amerykańskich filmach rodziny przygotowujące PANCAKES!!! Są proste w przygotowaniu, mogą być wytrawne lub na słodko, tradycyjne z syropem klonowym, ale też z owocami czy po prostu z cukrem pudrem. Pancakes zostały także zwycięzcą w konkursie. Pojawiły się również zdjęcia zdrowej owsianki ze świeżymi owocami, naleśniki z twarogiem, racuchy, parówki w kształcie serca czy tradycyjne jajko na miękko z zieloną kanapką.
Wszystkie zdjęcia były bardzo ciekawe, a młodzież wykazała się kreatywnością i świetnymi pomysłami na udekorowanie swoich posiłków. Ciężko było wybrać zwycięzców z tak pomysłowych prac. Znaczenie miał także przepis na wykonanie śniadania. Ostatecznie większością głosów wygrała Justyna z klasy 1 ZST, drugie miejsce zajęła Sandra z klasy 3 ZST, natomiast miejsce trzecie jury przyznało Wiktorii z klasy 3 ZST.
Zwycięzcy otrzymali nagrody w postaci kart podarunkowych oraz dyplomów.
Joanna Borowicz