Ciasta są nieodłącznym elementem Świąt Wielkiej Nocy. Na polskich stołach królują przede wszystkim baby, mazurki i serniki. Kultywując polskie tradycje świąteczne w Podkarpackiej WK 13 kwietnia rozstrzygnięto konkurs na najlepsze wypieki wielkanocne.
Głównym celem przedsięwzięcia było rozwijanie zainteresowań i uzdolnień kulinarnych uczestników OHP. Zadaniem młodzieży było przygotowanie ciasta wraz z przepisem według którego zostało one wykonane.
Do Podkarpackiej WK dostarczono ciasta z 9-1 Hufca Pracy w Rzeszowie, 9-8 HP w Sanoku, 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu, 9-19 Hufca Pracy w Dębicy oraz Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu. Komisja konkursowa stanęła przed trudnym zadaniem, bo przygotowane ciasta prezentowały się znakomicie. Pierwsze miejsce przyznała Karolinie Rzucek z 9-1 Hufca Pracy w Rzeszowie, drugie Aleksandrze Kocaj z 9-8 Hufca Pracy w Sanoku, a trzecie III miejsce – Róży Waśkiewicz z 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu.
Wyróżnienia otrzymali: Weronika Cygan z 9-1 HP w Rzeszowie, Aleksandra Zalewska z 9-12 Hufca Pracy w Jarosławiu, Michał Zięba i Julia Madej z 9-19 HP Dębica oraz Karolina Dymek z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu.