
Carving polega tworzenie dekoracji z owoców i warzyw. Najlepiej nadają się do tego owoce egzotyczne takie jak ananasy, arbuzy czy melony oraz warzywa takie jak marchew, kabaczek, rzodkiewka i burak. Owocowe i warzywne dekoracje najczęściej wykorzystywane są na stołach stołów podczas wesel, bankietów i innych imprez okolicznościowych. Sztuka ta ma swój początek w starożytności, a obecnie w tej dziedzinie wiodą prym kraje azjatyckie.
25 października w ramach programu „Życie jest przede mną” w Szkole Branżowej I st. Zorganizowano warsztaty carvingu dla uczestniczek przemyskiego 9-13 Hufca Pracy, które kształcą się w zawodzie kucharz.
Na zajęciach uczestniczki zapoznały się krok po kroku z technikami carvingu z użyciem narzędzi oraz techniką rzeźbienia. Młodzież w trakcie szkolenia zapoznała się z narzędziami typu nożyki do owoców, kulkownica, temperówka, dłutko U i V, wydrążacz, nóż kanałowy, noże karbowane. Pod okiem pani instruktor Elżbiety Dykas oraz Wioletty Pszonak, komendanta 9-13 HP stworzono piękne kompozycje z owoców i warzyw. Szkolenie zostało zorganizowane z udziałem specjalisty ds. rozwoju zawodowego – Joanny Majewskiej.
Program „Życie jest przede mną” ma za zadanie poprawę funkcjonowania psychofizycznego młodzieży oraz uświadomienie jej, że pozytywny wpływ na naszą psychikę ma nie tylko aktywność fizyczna, ale również psychiczna.
Tekst: Joanna Żaczek st. wych. 9-13 HP w Przemyślu.
Zdjęcia: Joanna Majewska specjalisty ds. rozwoju zawodowego w Przemyślu.