
W dniu 23 listopada w przemyskim Zespole Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych odbyły się warsztaty kulinarne pt. „Zdrowe odżywianie – przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków z własnych przepisów”. Zajęcia odbyły się w ramach realizacji programu profilaktyczno-wychowawczego pt. „Dbam o siebie i bliskich – II edycja”.
W trakcie warsztatów uczestników nie opuszczał dobry humor. Mnóstwo frajdy i satysfakcji, a także radość ze spędzonego razem czasu, wywołały na twarzach młodych ludzi szerokie uśmiechy. Warto również wiedzieć, że edukacja kulinarna w szkołach przynosi wiele pozytywnych skutków, m.in. kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe, przełamuje bariery w poznawaniu nieznanych produktów i potraw oraz wpaja młodzieży zasady higieny. Dlatego tego typu inicjatywy z całą pewnością będą kontynuowane.
Program w swoim założeniu służy kształtowaniu wśród młodych ludzi postaw prozdrowotnych. Ma na celu wyrobienie wśród nich poczucia istoty dbania o zdrowie swoje i swoich najbliższych.