
Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni przypada w tym roku w piątek 20 października. Obchodzimy go od 2004 roku a jego pomysłodawcą był dr Bill Gallagher ówczesny prezydent Światowego Związku Stowarzyszeń Szefów Kuchni (WASC). Święto to jest doskonałą okazją aby uhonorować, docenić i podziękować wszystkim tym, którzy gotowaniem zajmują się zawodowo.
Nasi uczestnicy uczący się zawodu kucharz z tej okazji przygotowali specjalne „Certyfikaty dla najlepszego szefa kuchni” i wręczyli je swoim szefowym w zakładach pracy, w których realizują zajęcia praktyczne. Szefowie kuchni to osoby, które nie tylko przyrządzają menu, gotują, zarządzają całą kuchnią, ale również przekazują swoją wiedzę następnym pokoleniom, a tym skromnym gestem nasi uczestnicy wyrazili wdzięczność za ich ciężką pracę.
Dziękujemy wszystkim szefom kuchni, którzy zaspokajają nasze potrzeby kulinarne, za ich trudną i odpowiedzialną pracę, bo nie do końca zdajemy sobie sprawę z tego ile wysiłku wymaga przygotowanie smacznego, wartościowego i ładnie wyglądającego posiłku. A przecież jedzenie to bez wątpienia jedna z największych przyjemności człowieka.
Autor tekstu i zdjęć: Małgorzata Byrska, st. wychowawca, 9-15 HP w Tarnobrzegu