
W dniach od 22 czerwca do 2 lipca uczestnicy kl. 3-ciej Szkoły Branżowej - kończący pobyt w 9-15 Hufcu Pracy w Tarnobrzegu - wzięli udział w egzaminach kwalifikacji zawodowych. Grupa mechaników zdawała egzaminy czeladnicze, natomiast uczestnicy kształcący się w zawodzie kucharz przystąpili do egzaminów prowadzonych przez komisje zewnętrzne.
W obydwu grupach egzamin składał się z dwóch części: praktycznej, gdzie trzeba było wykazać się fachowością i wykonać samodzielnie zadania określone przez komisję i pisemnej, gdzie należało prawidłowo odpowiedzieć na pytania związane z technologią zawodową, bezpieczeństwem i prawem pracy oraz przedsiębiorczością.
Przedsięwzięciem poprzedzającym egzaminy właściwe - przygotowującym i pomocnym dla uczestników – były przeprowadzone wcześniej w Hufcu egzaminy próbne. Przystąpili do nich wszyscy uczestnicy.
W przypadku egzaminów czeladniczych dla wszystkich przystępujących zakończyły się one pozytywnie. W przypadku grupy gastronomicznej – uczestnicy muszą się uzbroić w cierpliwość i poczekać na wyniki końcowe, które ogłosi Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie.