
5 października doradczynie zawodowe Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Tarnobrzegu zrealizowały wizytę studyjną dla uczestników 9-15 Hufca Pracy w Tarnobrzegu. Odbyła się ona w Restauracji „Na Fali” usytuowanej na terenach rekreacyjnych nad Jeziorem Tarnobrzeskim .W lokalu tym prowadzona jest ciekawa i zróżnicowana działalność gastronomiczna.
Młodzież spotkała się z szefem kuchni , który opowiedział o pracy w restauracji przedstawiając jej blaski i cienie. Szeroko zostały omówione zasady przygotowywania posiłków oraz dobór produktów , tak aby serwowane dania były najlepszej jakości . To wszystko gwarantuje sukces na rynku gastronomicznym oraz powrót zadowolonych klientów. Uczestnicy dowiedzieli się, jak ważną rzeczą w dzisiejszych czasach jest skuteczny marketing . Uczestnicy usłyszeli również o niedogodnościach w pracy kucharza czy kelnera, zagrożeniach takich jak np. występowanie chorób zawodowych. Następnie młodzież obserwowała odbywającą się pracę kucharzy w kuchni , gdzie powstawały dania między innymi metodą sous vide oraz odbywał się wypiek tradycyjnej włoskiej pizzy. Spotkanie w restauracji nad Jeziorem Tarnobrzeskim zakończyło się wspólnym posiłkiem wszystkich uczestników wizyty studyjnej .
Jednym ze zrealizowanych celów podczas wizyty studyjnej był kontakt młodzieży ze swoim potencjalnym pracodawcą, który ze względu na usytuowanie restauracji i sezonowość działalności oferuje młodym różne możliwości zatrudnienia i zdobycia doświadczenia zawodowego.
Tekst: H. Śmigała, R. Wojtaszek , doradcy zawodowi w MCIZ w Tarnobrzegu
Zdjęcia: H. Śmigała, doradca zawodowy w MCIZ w Tarnobrzegu