
Penne, spaghetti, cannelloni, makaron ryżowy czy też łazanki… Nieważne z jakiego kraju pochodzi dany rodzaj makaronu. Ważne, że każdy z nich 25 października obchodzi swoje święto. Z tej okazji w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu odbyły się smaczne obchody Światowego Dnia Makaronu. To nie tylko święto tego popularnego składnika, ale przede wszystkim stylu życia, radości i wspólnego bycia przy stole.
Młodzież kształcąca się w zawodzie kucharz pod czujnym okiem instruktora przygotowała pyszne dania, gdzie głównym składnikiem był oczywiście makaron. Wśród nich znalazła się sałatka makaronowa z kurczakiem, spaghetti bolognese, tagliatelle z pesto szpinakowym i krewetkami, penne z brokułami i kurczakiem oraz domowy makaron z białym serem i boczkiem. O tym jak pyszne są to potrawy przekonali się pracownicy Ośrodka, którzy mieli możliwość degustacji dań.
Kolejnym punktem dnia był konkurs przygotowany dla naszych kucharzy na temat znajomości różnych rodzajów makaronów. Zadanie konkursowe wydawało się proste, jednak okazało się zupełnie inaczej. Najlepszą znajomością rodzajów makaronu wykazała się Klaudia Gajger zdobywając 11 punktów na 13 możliwych i Oliwia Wasłowicz- 9 punktów. Na tym jednak nie koniec… W takim dniu na stołówce również nie mogło zabraknąć makaronu. Panie kucharki zadbały o wszystkich uczestników serwując na obiad makaron ze szpinakiem.
Podsumowaniem dnia była projekcja filmu „10 pysznych faktów o spaghetti” oraz prezentacja multimedialna.