flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Kuchnia lasowiacka była tematem warsztatów kulinarnych przeprowadzonych w dniu 9 grudnia przez Stowarzyszenie ”Dolina Smaku” z Tarnobrzega. Była to inicjatywa pracowników rozwoju zawodowego tarnobrzeskiego Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży skierowana do młodzieży uczącej się w miejscowej Szkole Branżowej I stopnia - Zespole Szkół nr 1. Jak się okazało, w zdecydowanej większości byli to uczestnicy 9-15 HP.

W ramach warsztatów uczniowie pod okiem pasjonatów kuchni lasowiackiej przygotowywali tradycyjne potrawy, których podstawą są regionalne proziaki. Te malutkie placuszki na bazie mąki, kefiru i sody zostały przez młodzież przygotowane na słono i słodko, z dodatkiem m.in. mięsa, sera czy owocowych konfitur. Młodzież uczestnicząca we wspólnym gotowaniu przekonała się o uniwersalnym charakterze kuchni regionalnej, bardzo prostej a zarazem smacznej, czego można było doświadczyć podczas wspólnej degustacji, która połączyła wszystkich uczestników tego kulinarnego wydarzenia.

Warsztaty kulinarne były poprzedzone zajęciami na temat rynku pracy przeprowadzonymi przez pośrednika pracy MBP oraz doradcę zawodowego MCIZ w Tarnobrzegu. W trakcie prelekcji zostały poruszone tematy pośrednictwa pracy dla młodzieży niepełnoletniej od 16 roku życia a także zagadnienia związane z rozwojem zawodowym.

NA LASOWIACKĄ NUTĘ WARSZTATY KULINARNE W TARNOBRZEGU 1NA LASOWIACKĄ NUTĘ WARSZTATY KULINARNE W TARNOBRZEGU 2NA LASOWIACKĄ NUTĘ WARSZTATY KULINARNE W TARNOBRZEGU 4NA LASOWIACKĄ NUTĘ WARSZTATY KULINARNE W TARNOBRZEGU 5Tekst i zdjęcia: Honorata Śmigala - Doradca zawodowy MCIZ w Tarnobrzegu

Zdjęcia: Anna Polek - Pośrednik pracy MBP w Tarnobrzegu

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.