
Aby podjąć świadomie decyzję o przyszłej drodze zawodowej ważna jest nie tylko edukacja formalna, ale także ta nieformalna. Warto zdobywać informacje i nowe doświadczenia. Dlatego doradca zawodowy z Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Rzeszowie we współpracy z Zespołem Szkół Spożywczych w Rzeszowie zorganizowali wycieczkę zawodoznawczą dla uczniów klasy III szkoły branżowej kształcących się w zawodach kucharz i cukiernik.
5 grudnia w Muzeum Okręgowym w Rzeszowie odbyły się warsztaty pn. „Nie święci garnki lepię”, których celem było przybliżenie młodzieży wykorzystania naczyń ceramicznych w przechowywaniu i przygotowywaniu żywności. Była to cenna lekcja, która uświadomiła młodym ludziom, w jaki sposób przechowywano żywność, jakie były techniki przygotowywania i wypalania naczyń ceramicznych od czasu prahistorii aż do dzisiaj.
Młodzież wzięła udział w warsztatach ceramicznych, których efektem było przygotowanie przez nich naczyń i wyrobów glinianych. Zakończeniem wycieczki było wspólne wyjście na pizzę. Dodatkowo młodzież mogła poznać pośrednio zawód muzealnika.
Autor tekstu i zdjęć: Kinga Warchoł, doradca zawodowy w MCIZ Rzeszów.