
W dniu 20 sierpnia 2020 r. grupa uczestniczek 9-10 Hufca Pracy w Krośnie kształcąca się w zawodzie cukiernik, w ramach zajęć wakacyjnych wzięła udział w niecodziennych warsztatach produkcji czekolady w Pijalni Czekolady Korczynie.
Zajęcia były tak zorganizowane, aby zaangażować wszystkie zmysły młodzieży w poznawaniu produkcji czekolady i zgłębianiu tematu, a więc zapachy, faktury, smaki, dodatki, które sprawiają że każda czekolada staje się wyjątkowa. Szczególnie przyjemnym akcentem było degustowanie różnych rodzajów czekolady.
Podczas warsztatów młodzież prześledziła w laboratoryjnej linii produkcyjnej na terenie Pijalni drogę powstawania czekolady od ziaren kakaowca aż do czekolady na półce sklepowej. Ponadto w mini kinie na terenie obiektu dowiedziała się, w jaki sposób i gdzie na świecie uprawia się ziarna kakaowca oraz jak przebiegają wszystkie procesy obróbki ziarna, zanim kakaowiec trafi do Polski.
Na zakończenie zajęć każdy uczestnik warsztatów przygotował swoją tabliczkę czekolady oraz czekoladowe lizaki, które po schłodzeniu organizatorzy zajęć podarowali młodzieży.Klimat pijalni i przyjemność pobytu w tym miejscu sprawił, iż po warsztatach cieszyliśmy się jeszcze smakami czekolady i swoim towarzystwem, skupiając się
w rozmowach na nadchodzącym roku szkolnym i wyzwaniach, jakie ze sobą niesie.