flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

25 października młodzież z 9-10 Hufca Pracy w Krośnie kształcąca się w zawodach: piekarz, cukiernik, kucharz i kelner wzięła udział w wizycie studyjnej, która odbyła się w Pizzerii Cuore di Napoli w Krośnie. Jej celem  było przede wszystkim podniesienie kompetencji zawodowych uczniów poprzez poznanie pracodawcy i specyfiki danej branży na lokalnym rynku pracy, poznanie miejsca, w którym przyszli absolwenci będą mogli ubiegać się o zatrudnienie oraz poznanie wymagań, jakie stawia przed nimi branża gastronomiczna.

Odwiedziny w Pizzerii były owocne, ponieważ specjalizuje się ona w robieniu pizzy o różnych smakach i składnikach. Podczas wizyty uczniowie zapoznali się ze specyfiką działalności branży gastronomicznej. Właściciele wskazali, co według nich jest najważniejsze w tym zawodzie i jakie są warunki ewentualnego zatrudnienia – dzięki czemu uczniowie mogli wstępnie skonfrontować wyobrażenia z rzeczywistością widząc i słysząc, jak w praktyce wygląda praca pizzera.

Organizatorem przedsięwzięcia była kadra rozwoju zawodowego z Młodzieżowego Centrum Kariery w Iwoniczu, Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Krośnie wspólnie z Hufcem Pracy  9-10 w Krośnie.

Autor zdjęć: Marcin Kaleniecki, doradca zawodowy MCIZ Krosno

Autor artykułu: Edyta Ostrowska, pośrednik pracy

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.