
W dniach 22-23 listopada na zajęciach praktycznej nauki zawodu młodzi kucharze z klasy drugiejw Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu przygotowywali różne słodkości i desery.
Pod okiem pani instruktor Doroty Jakubczyk powstały przeróżne ciasta, deserki i inne smakołyki. Młodzież wykonała między innymi roladki z jabłkami, biszkopty z kremem i owocami, babeczki, ciasto czekoladowe, bezy z owocami, galaretki oraz deserki w pucharkach: leśny mech, snickers, bananowiec. Uczestnicy podczas zajęć zapoznali się z tajnikami sztuki cukierniczej, aby urozmaicić i poszerzyć swój zakres wiedzy. Po samodzielnym wykonaniu deserów dokonali prezentacji swoich smakołyków Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Pani Renacie Trybus oraz kadrze kierowniczej, pedagogicznej i wychowawczej. Następnie młodzi kucharze poczęstowali wszystkich pracowników, zbierając same pochlebne opinie. Smakołyków wystarczyło także na solidny deser po obiedzie dla wszystkich pozostałych uczestników Ośrodka.
Zajęcia kulinarne w nieco innej formie mają na celu nie tylko rozwój zawodowy uczestników, ale poprzez prezentację i degustację efektów swojej pracy, którymi mogą się pochwalić, daje to młodym ludziom niezwykłą satysfakcję.