flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W poniedziałek, 7 kwietnia, Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu gościł uczestników wojewódzkiego etapu konkursu „Sprawny w zawodzie 2025”. Wydarzenie, organizowane przez Podkarpacką Wojewódzką Komendę OHP, skupiło młodzież kształcącą się w zawodach: fryzjer i kucharz. Zawody nie tylko pozwoliły na sprawdzenie wiedzy i umiejętności praktycznych, ale również były okazją do promocji idei OHP oraz budowania pewności siebie wśród młodych adeptów rzemiosła.

Celem konkursu było:

  • podniesienie jakości przygotowania zawodowego młodzieży OHP,
  • popularyzacja wiedzy z zakresu przepisów BHP i prawa pracy,
  • rozwijanie postaw fair play oraz integracja środowisk OHP z całego województwa,
  • motywowanie uczestników do dalszej nauki i rozwoju zawodowego.

Fryzjerstwo z klasą i pomysłem

W części fryzjerskiej uczestnicy prezentowali swoje umiejętności w stylizacji fryzur z lat dwudziestych XX wieku. Komisja konkursowa oceniała m.in. zgodność pracy z tematyką, estetykę wykonania, dobór narzędzi i organizację stanowiska pracy. Oprócz umiejętności praktycznych oceniana była również wiedza teoretyczna, sprawdzana na podstawie testu jednokrotnego wyboru. Konkursy fryzjerskie dla młodocianych pracowników to świetna okazja, aby młodzi fryzjerzy mogli zaprezentować swoje umiejętności i kreatywność. Temat "Lata dwudzieste" w ogólnopolskim konkursie fryzjerskim „Sprawny w zawodzie 2025” jest wyjątkową okazją do zaprezentowania fryzur inspirowanych tym kultowym okresem. Młodzi zawodowcy, biorąc udział w takim wydarzeniu, mają możliwość nie tylko wykazania się swoją wiedzą techniczną i artystyczną, ale także poznania historii fryzjerstwa i mody.

📍 Laureaci konkursu fryzjerskiego:

  • 🥇 Katarzyna Mendocha – 9-10 Hufiec Pracy w Krośnie
  • 🥈 Adriana Kubicka – 9-8 Hufiec Pracy w Sanoku
  • 🥉 Wiktoria Misielak – 9-19 Hufiec Pracy w Dębicy

Kulinarne wyzwania – smacznie, zdrowo i z fantazją

Zadaniem uczestników części kulinarnej było przygotowanie zdrowego, kolorowego dania wege. Liczyła się nie tylko estetyka i smak potrawy, ale także umiejętność organizacji pracy, zgodność z instrukcją i przestrzeganie zasad BHP. Wcześniej uczestnicy zmierzyli się z testem wiedzy teoretycznej.

📍 Laureaci konkursu kulinarnego:

  • 🥇 Oliwia Reguła – 9-19 Hufiec Pracy w Dębicy
  • 🥈 Julia Kocur – 9-1 Hufiec Pracy w Rzeszowie
  • 🥉 Natalia Nawłoka – 9-12 Hufiec Pracy w Jarosławiu

Dalszy etap – reprezentacja województwa

Zdobywcy pierwszych miejsc będą reprezentować Podkarpacką Wojewódzką Komendę OHP w etapie ogólnopolskim konkursu „Sprawny w zawodzie 2025” w swoich kategoriach zawodowych.

Gratulacje dla wszystkich uczestników!

Podkarpacka Wojewódzka Komenda OHP serdecznie dziękuje wszystkim młodym uczestnikom za udział w konkursie, a także wychowawcom, opiekunom i kadrze wspierającej przygotowania. Takie wydarzenia jak to pokazują, że młodzi ludzie z pasją i zaangażowaniem potrafią rozwijać swoje umiejętności i budować swoją zawodową przyszłość.

Sprawni w zawodzie 2025 1Sprawni w zawodzie 2025 3Sprawni w zawodzie 2025 4Sprawni w zawodzie 2025 5Sprawni w zawodzie 2025 6Sprawni w zawodzie 2025 7Autor artykułu i zdjęć: Łukasz Stebnicki – Rzecznik prasowy PWK

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.