
W Zespole Szkół nr 5 im. Ignacego Łukasiewicza w Sanoku odbył się lokalne etapy konkursu „Sprawny w zawodzie” w kategorii kucharz oraz Bezpieczeństwo i Higiena Pracy z elementami prawa pracy. Wzięło w nich udział 3 uczestników, a zwycięzca będzie reprezentować Hufiec w etapie wojewódzkim konkursu.
Konkurs w kategorii kucharz składał się części teoretycznej oraz praktycznej. Uczestnicy po wypełnieniu testu wiedzy, przystąpili do losowania stanowisk pracy oraz przygotowania potrawy tj. własnego wyrobu makaronu tagliatelle ze szpinakiem i serem parmezan. Na przygotowanie potrawy, odpowiednie jej zaprezentowanie, udekorowania i posprzątanie stanowiska uczestnicy mieli 120 minut.
Komisja konkursowa w składzie: p. Karina Bieganowska – instruktor praktycznej nauki zawodu, Komendant 9-8 Hufca Pracy w Sanoku p. Tomasz Nazar oraz starszy wychowawca Witold Koza oceniła efekt końcowy konkursu oraz wyniki testu wiedzy.