
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla całej rodziny. Dni te są szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży, które atmosferę rodzinnych świąt oraz związane z nimi tradycje zapamiętają na całe życie. Przekazują je później i kultywują w swoich domach.
Tradycyjnie 12 potraw wigilijnych nawiązuje do 12 apostołów. Według tradycji na stole powinny znaleźć się dary ziemi: z pola, lasu, sadu i wody. Dlatego podczas wigilijnej kolacji podaje się między innymi zupę grzybową, rybę, kompot z suszonych owoców czy ciasto z makiem.
Uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu chcąc wprowadzić świąteczną atmosferę 12 grudnia na zajęciach praktycznych przygotowali kilka tradycyjnych potraw, takich jak: barszcz z uszkami, pierogi z suszonymi śliwkami, pieczone pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, rybę w migdałach, kapustę z grzybami oraz makowiec i kompot z suszonych owoców.
Młodzież bardzo chętnie angażowała się w ich przygotowanie oraz w dekorowanie świątecznego stołu, a efekty ich pracy możemy zobaczyć na załączonych zdjęciach.
AUTOR ARTYKUŁU: Agnieszka Krupa – instruktor ds. szkolenia zawodowego młodzieży
AUTOR ZDJĘĆ: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych