
17 stycznia obchodziliśmy Światowy Dzień Pizzy. Pierwsza została upieczona w Neapolu w XVI wieku. Był to prosty placek z oliwą i ziołami bez sera ani sosu. Niegdyś posiłek najbiedniejszych, dziś jedno z najbardziej rozsławionych dań na całym świecie.
Uczestnicy w zawodzie kucharz na zajęciach praktycznych mieli możliwość wykonania własnej pizzy ze składnikami, które najbardziej lubią. Oregano, bazylia, majeranek, tymianek to jedne z wielu ziół, których zapach od rana unosił się w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu. Tym samym nasza młodzież przeniosła nas chociaż na chwilę z zimowej i mroźnej Polski do ciepłych Włoch. Powstały placki na cienkim i grubym cieście, między innymi z gyrosem czy rukolą, pizza zwijana oraz małe pizzerinki. Na zakończenie zajęć nastąpiła degustacja, podczas której było wesoło, pachnąco i smacznie.
Skąd taka popularność pizzy? Przede wszystkim z możliwości, jakie daje to danie. Każdy z nas może ją dowolnie uformować, a dzięki ulubionym dodatkom może stworzyć własną wersje tego dania
AUTOR ARTYKUŁU: Agnieszka Krupa – Instruktor ds. szkolenia zawodowego
AUTOR ZDJĘĆ: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych