
4 stycznia przypada Dzień Spaghetti. Choć to włoskie danie, to znane i uwielbiane jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że Święto Makaronu obchodzone jest prawie na całym świecie, zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci.
Jak powstało spaghetti? Do dziś ta historia otoczona jest tajemnicą. Długi makaron pochodzić może z Dalekiego lub Bliskiego Wschodu – Chin albo Pakistanu – i stamtąd trafił do Włoch dzięki znanemu podróżnikowi Marco Polo.
Długie i cienkie spaghetti jest jednym z najbardziej popularnych rodzajów makaronów na całym świecie. Dlatego na ostatnich zajęciach praktycznych w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu młodzi kucharze z klasy pierwszej ćwiczyli przyrządzanie właśnie z tego typu makaronu.
Młodzież podczas zajęć przygotowała oprócz tradycyjnego spaghetti bolognese również spaghetti z sosem szpinakowym z kurczakiem i prażonym słonecznikiem oraz spaghetti z kalafiorem, boczkiem i pistacjami.
AUTOR ARTYKUŁU: Mariusz Szymczakowski – kierownik warsztatów szkoleniowych
AUTOR ZDJĘĆ: Agnieszka Krupa – instruktor ds. szkolenia zawodowego