
W dniu 11 lutego obchodziliśmy „Tłusty Czwartek”. W cukierniach słodkie wypieki serwowane były na różne sposoby: z różnorodnym nadzieniem, polewą, lukrem i cukrem pudrem. Takie właśnie słodkości wykonywali między innymi uczestnicy 9-10 Hufca Pracy w Krośnie, kształcący się w zawodzie cukiernika. Młodzież w zaprzyjaźnionych cukierniach pod nadzorem swoich mistrzów poznawała wszelkie tajniki tej sztuki.
Tłusty Czwartek to dzień, który rozpoczyna Ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału, trwający do Środy Popielcowej. Zgodnie z tradycją wszyscy objadają się różnymi słodkościami, a w szczególności pączkami oraz chrustem. Dawniej z tym dniem związane były ciekawe zwyczaje, pochody oraz imprezy. Wierzono, że usługiwanie przy stole oraz gotowanie w Tłusty Czwartek zapewniało pomyślność i dobrobyt oraz dobre zdrowie. Dlatego też podczas kolacji w tym dniu wszyscy usługiwali sobie wzajemnie oraz pomagali pani domu w przygotowywaniu wszystkich dań.
Jak mówi przesąd: ten, kto nie zje w tłusty czwartek ani jednego pączka,w dalszym życiu nie zazna szczęścia ani powodzenia.