
Do podstaw pracy barmana należy przygotowywanie i serwowanie drinków i napojów bezalkoholowych. Jednakże muszą one zostać wykonane fachowo z wykorzystaniem odpowiedniego sprzętu i w interakcji z klientem, zgodnie z nowatorską sztuką obsługi gości tzw. pokazem barmańskim flair.
Taką sztukę prezentacji oraz różnorodne triki - flair poznają uczestnicy szkolenia zawodowego „ Kelner- Barman-Barista ” w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Tarnobrzegu.„ Owocami ” tej pracy są różnokolorowe drinki i koktajle.
Komponują drinki, odkrywają nowe połączenia smakowe. Uczestnicy bardzo angażują się zajęcia praktyczne podczas szkolenia. Potwierdzeniem są wypowiedzi kursantów
- Mogłabym uczestniczyć w tym kursie nawet miesiąc i na pewno by mi się nie znudził.”
- Prowadzący jest typowym ekstrawertykiem i nawet teoria w jego wykonaniu jest wciągająca.
- Przygotowywanie tych napoi jest spoko a kosztowanie rewelka.