
W dniu 25 listopada 2021 roku w Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Tarnobrzegu w ramach programu aktywizacji zawodowej młodzieży uczącej się odbyły się warsztaty pt: „Warsztaty kulinarne – w praktyce i teorii. Poznaj swój zawód…od kuchni”. Głównym założeniem programu była analiza zawodu kucharz oraz omówienie możliwości rozwoju i szans zatrudnienia, a także ukazanie młodzieży tego zawodu z innej perspektywy poprzez zaszczepienie pasji odkrywania nowych smaków i łączenia tradycyjnych potraw z nowymi technikami gotowania.
Zajęcia odbyły się dla młodzieży z Hufców Pracy w Tarnobrzegu i Stalowej Woli w pracowni gastronomicznej stalowolskim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Część teoretyczną dotyczącą analizy zawodu kucharza poprowadziła doradczyni zawodowa z Młodzieżowego Centrum Kariery ze Stalowej Woli, natomiast praktyczną - ukazanie zawodu, nowych inspiracji oraz ścieżki kariery - poprowadził zawodowy kucharz.
W trakcie warsztatów młodzież z zasłoniętymi oczami kosztowała i rozpoznawała smaki określonych przypraw i produktów w ramach rozgrzewki edukacyjnej „Test smaku”. Przygotowywała wspólnie i pod okiem profesjonalnego kucharza „ Najlepsze burgery”, dowiadując się, jakie mięso należy używać do burgerów, jak je przechowywać oraz jakie się stosuje bułki, jakie dodatki oraz rodzaje sosów.