
W dniu 23 lutego w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu w ramach programu edukacyjno – profilaktycznego ,,Śladami przeszłości” odbyły się zajęcia kulinarne. Były one przeprowadzone przez panią mgr Joannę Półchłopek – wykładowcę Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie.
Zajęcia rozpoczęły się wykładem na temat właściwości mleka i potraw, jakie możemy z niego przyrządzić. Następnie odbyły się zajęcia praktyczne. Młodzież pod okiem naszego gościa nauczyła się wyrabiać sery podpuszczkowe oraz poznała tajniki pieczenia paluchów drożdżowych tradycyjnymi metodami. Nie zabrakło też słodkości. Uczestnicy wykonali deser – galaretkę z kwaśnego mleka z musem truskawkowym. Po zakończeniu zajęć odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Zniknęły one szybko. Świadczy to o tym, że były bardzo pyszne.
Zajęcia sprawiły uczestnikom dużo radości. Ich celem było rozwijanie pasji i umiejętności uczestników związanych z ich przyszłym zawodem oraz rozbudzenie zainteresowań tradycją.