flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

14 października uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania  w Iwoniczu wraz z wychowawcą i instruktorem praktycznej nauki zawodu wzięli udział w warsztatach w Pijalni Czekolady  M.Pelczar Chocolatier w Korczynie.  

Zajęcia warsztatowe składały się z kilku bloków tematycznych. Młodzież poznała historię czekolady, proces produkcji czekolady od ziarna do tabliczki, obejrzała maszyny i urządzenia do produkcji słodyczy oraz prezentację w formie filmów w kameralnym kinie. Największą atrakcją okazała się jednak możliwość wylewania i zdobienia tabliczek czekolady oraz lizaków według własnych inwencji. Uczestnicy mieli również możliwość degustacji rożnych gatunków czekolady. Na zakończenie warsztatów odbył się konkurs wiedzy o powstawaniu czekolady, którego zwycięzcy otrzymali słodkie upominki.

Wyjazd odbył się w ramach zajęć praktycznych w zawodzie kucharz. Był on pretekstem do poszerzenia wiedzy uczestników na temat różnorodności i walorów smakowych czekolady.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.