
Już niedługo młodzież zakończy naukę, absolwenci klas trzecich rozpoczną poszukiwanie pracy. Jak się do tego przygotować? Najlepiej poprzez bezpośredni kontakt z pracodawcą i poznanie specyfiki zakładu pracy. Dlatego kadra Młodzieżowego Biura Pracy i Mobilnego Centrum Informacji Zawodowej w Rzeszowie zorganizowała wizytę w firmie Makarony Polskie S.A. w Rzeszowie.
Uczestnicy 9-1 Hufca Pracy w Rzeszowie i uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych nr 3 w Rzeszowie zapoznali się ze specyfiką dużego zakładu pracy, zwiedzili laboratorium jakości, zobaczyli, jak powstają makarony – od początku procesu wytwórczego aż do zapakowania w kartonowe opakowania. Po terenie zakładu i linii produkcyjnej przybyłych oprowadził kierownik produkcji Pan Volodomyr Chebotarov Kierownik produkcji. Następnie Pani Barbara Nowik, kierownik działu HR, opowiedziała młodzieży, jak wygląda proces rekrutacyjny, jakie są wymagania firmy wobec kandydatów, na co szczególnie jako pracodawcy zwracają uwagę. Uczestnicy spotkania zapoznali się również ze ścieżką rozwoju kariery w firmie Makarony Polskie S.A.
Dzięki wizycie młodzież mogła zetknąć się bezpośrednio z pracodawcą, zobaczyć jakie są oczekiwania rynku pracy wobec osób wchodzących na rynek pracy. Poznanie procesu produkcji makaronu to także cenne doświadczenie dające możliwość zobaczenia „od środka” sposobu funkcjonowania takiego zakładu produkcyjnego.
Tego typu okazja do spotkania na terenie dużego zakładu pracy jest dana nielicznym osobom z zewnątrz, za co kadra centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Rzeszowie złożyła serdeczne podziękowania pracownikom firmy Makarony Polskie S.A.