
W dniu 14 września 2022 r. uczniowie klasy III BS w zawodzie kucharz wraz z panią Małgorzatą Wawro wzięli udział w wycieczce przedmiotowej do Zakładów Wędliniarskich w Miejscu Piastowym.
W zakładzie przywitała nas pani Justynka specjalista do spraw HACCP, która oprowadziła nas po całej hali produkcyjnej i zapoznała z procesem uboju trzody chlewnej od momentu przyjęcia surowca (tusz ) na zakład, następnie rozbiórkę na poszczególne elementy, proces produkcji wyrobów wędliniarskich, wyrobów podrobowych oraz cały proces magazynowania i ekspedycji produktów. Młodzież zwróciła uwagę na nowoczesny proces produkcji, jak również na bardzo wysoki poziom higieny podczas wyborów mięsnych.
Wycieczka ta była bardzo interesująca i dużo rzeczy, które mogliśmy zobaczyć, na pewno wykorzystamy na lekcji technologii oraz w życiu codziennym. Uczniowie oraz nauczycielka dziękują za bardzo miłe przyjęcie, poczęstunek oraz okazane zaangażowanie w prezentacji zakładu.