
Historii i nauce pieczenia chleba było poświęcone kolejne spotkanie z programu edukacyjno – profilaktycznego ,,Śladami przeszłości”, które odbyły się 11 maja w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu. Celem zajęć było zaznajomienie młodzieży z obyczajami kultury ludowej związanymi z chlebem, poszerzenie wiedzy i umiejętności związanych z jego wypiekiem i krzewienie szacunku, jaki mu się należy.
Na początku zajęć uczestnicy obejrzeli film o historii pieczenia chleba. Przez wieki stał się on nie tylko symbolem pożywienia, ale przede wszystkim życia. Jego brak oznaczał głód i śmierć. Traktowany jako dar od Boga, darzony był i jest szczególną czcią. Przed rozkrojeniem bochenka na jego skórce do dzisiaj niektórzy wciąż kreślą znak krzyża. Do typowo polskich tradycji należy również witanie przybywających chlebem i solą.
Następnie odbyła się pogadanka na temat obyczajów z nim związanych. Po wprowadzeniu w temat młodzież pod kierunkiem instruktora zawodu zajęła się jego wypiekiem. Młodzież z wielkim zaangażowaniem przystąpiła do pracy. Jej wynikiem były rumiane, pachnące bochenki.