
W dniach 13 i 15 kwietnia w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Iwoniczu odbyły się praktyczne zajęcia on-line z uczestnikami klasy pierwszej oraz trzeciej branżowej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz. Warsztaty zostały przeprowadzone przez instruktorów praktycznej nauki zawodu p. Dorotę Jakubczyk i p. Ewelinę Hejnar.
Zajęcia odbyły się w nieco innej formie niż zazwyczaj, gdyż młodzież miała okazję na żywo wziąć udział „w zdalnym gotowaniu”, a nie tylko przyswajać zagadnienia teoretyczne. Panie prowadzące lekcje powoli i dokładnie omawiały wszystkie czynności, a młodzież miała okazję na bieżąco dopytywać i wyjaśniać sposób przygotowania dań. Wykonano sznycelki rybne z jajkiem sadzonym, pulpety rybne w sosie koperkowym oraz klopsiki drobiowe w sosie serowym z makaronem. Uczniowie bardzo chętnie uczestniczyli w zajęciach, omawiali sposób wykonania potraw i mieli możliwość zobaczyć sposób ich wykonania i podania. Otrzymali także przepisy, aby następnie samodzielnie w domach przygotować omawiane dania.
Zajęcia były nie tylko formą nauki i przygotowania do egzaminów zawodowych, ale dały także możliwość „spotkania się uczniów na praktykach” po dłuższej przerwie spowodowanej obostrzeniami związanymi z pandemią.