
W dniu 28 października w Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu zostały przeprowadzone zajęcia w formie telekonferencji z udziałem uczniów klasy pierwszej branżowej szkoły zawodowej pierwszego stopnia objętych kształceniem w zawodzie kucharz. Ich celem była kontynuacja rozpoczętego programu profilaktycznego pn. „BOGACTWO NATURY - dla zdrowia i urody”. W związku z obecną sytuacją zajęcia nie mogły być zorganizowane w tradycyjny sposób, dlatego odbyły się w formie zdalnej z wykorzystaniem tablicy multimedialnej z kamerą internetową. Przeprowadziły je instruktorki nauki zawodu kucharz p. Ewelina Hejnar i p. Dorota Jakubczyk.
Tematem zajęć było zapoznanie uczestników z charakterystyką, okresem zbioru poszczególnych ziół oraz ich zastosowaniem w lecznictwie, gastronomii i kosmetyce. Przedstawiono również praktyczny sposób wykonania leczniczego syropu na przeziębienie, w skład którego wchodzą: czosnek, imbir, miód, sok z cytryny i woda. Ma działanie uodparniające, pomocne w walce z przeziębieniem, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Uczestnicy stwierdzili, że zdalna forma zajęć, mimo iż nie zastąpi w pewni tych tradycyjnych, to jest ciekawą alternatywą w obecnej sytuacji i staje się przede wszystkim możliwością „spotkania się” i porozmawiania w grupie klasowej.