
Zdobywanie nowych kwalifikacji i kompetencji poszerza nasze horyzonty i daje nam szanse na rozwój nowych dróg zawodowych. Tak naprawdę nigdy na 100 % nie możemy powiedzieć, że będziemy pracować tylko i wyłącznie w wyuczonym zawodzie. Rynek pracy ze względu na swoją dynamikę stawia przed nami wyzwania, dlatego warto się rozwijać.
W dniu 16 maja Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Rzeszowie przy współpracy z Zespołem Szkół Nr 3 w Rzeszowie zorganizowało warsztaty tworzenia lodów tajskich dla uczniów klasy II SB I stopnia, uczących się w zawodach kucharz i cukiernik. Warsztaty pod okiem prowadzącego od 14 lat pracownie lodów tajskich w Sanoku stanowiły ciekawy element rozwojowy. Młodzież zyskała informację o zasadach i wymogach prowadzenia takiego biznesu, o procesie tworzenia lodów.
Po części teoretycznej nastąpiła część praktyczna warsztatów, polegająca na samodzielnym przygotowaniu tego deseru. Okazało się, że nie jest to czynność łatwa i tak prosta jak się wydaje. Wymaga ona bowiem siły i szybkich działań.
Autor zdjęć: Magdalena Nowicka - Pośrednik pracy MBP Rzeszów
Autor artykułu: Kinga Warchoł - Doradca zawodowy MCIZ Rzeszów