
W dniu 27 listopada w 9-19 Hufcu Pracy w Dębicy odbyły się ramach programu edukacyjno-profilaktycznego „Żyję świadomie – żyję zdrowo” zajęcia praktyczne promujące zdrowe odżywianie. Program skierowany był do uczestników zainteresowanych zdrowym stylem życia, pragnących pogłębić swoją wiedzę w tym zakresie.
Celem programu było promowanie zdrowia wśród młodzieży, rozwijanie pozytywnego zainteresowania nim w oparciu o niezbędne wiadomości, kształtowanie postawy umożliwiającej skuteczną profilaktykę, leczenie i pielęgnację oraz wykształcenie nawyków żywieniowych potrzebnych do jego zachowania. Ze względu na pandemię koronawirusa zajęcia odbywały się z podziałem na dwie nieliczne grupy z zachowaniem reżimu sanitarnego. Pierwsza z nich z wcześniej przygotowanych produktów wykonała dwie sałatki: z kapusty pekińskiej i owocową, natomiast druga pracowała przy sałatkach z kurczakiem i serem pleśniowym.
Realizowany program i przygotowane dania pokazały praktyczny sposób podejścia do kwestii zdrowego odżywiania, a jednocześnie uświadomiła młodzieży, że zdrowe odżywianie może być smaczne.