
Kuchnia azjatycka, pełna różnorodnych smaków i technik, daje szerokie pole do eksperymentowania oraz uczy szacunku do składników i tradycji kulinarnych.
W październiku odbyły się zajęcia kursu „kuchni azjatyckiej” organizowane przez CEiPM w Łomży dla uczestników i absolwentów OHP w Zambrowie. Zajęcia te miały na celu przybliżenie uczestnikom zarówno historii, teorii jak i praktyki związanej z gotowaniem potraw z różnych zakątków Azji.
Część praktyczna warsztatów skupiała się na gotowaniu wybranych potraw z różnych kuchni azjatyckich. Uczestnicy pod okiem doświadczonego kucharza mieli okazję samodzielnie przygotowywać popularne dania, takie jak sushi, pad thai, zupy tom kha gai, indyjskich pierożków samosa. Nie zabrakło również możliwości poznania sztuki podawania potraw.
Kurs był doskonałą okazją do rozwoju kulinarnych pasji i wzbogacenia codziennego menu o orientalne smaki.
Autor tekstu i zdjęć: Rafał Onyszko – specjalista ds. rozwoju zawodowego – stażysta
Autor zdjęć: Piotr Grycuk