flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Konkurs „Sprawny w zawodzie 2025” to wydarzenie, które pozwala młodym adeptom sztuki kulinarnej sprawdzić swoje umiejętności. Eliminacje wewnętrzne do konkursu mają na celu nie tylko wybór najlepszych uczestników do dalszego etapu rywalizacji, ale także sprawdzenie ich umiejętności praktycznych, organizacyjnych oraz znajomości przepisów prawnych, które rządzą branżą gastronomiczną.

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie do rywalizacji stanęli uczniowie klas III Szkoły Branżowej I stopnia oraz uczeń systemu kursowego. Konkurs został podzielony na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W części teoretycznej młodzi kucharze rozwiązali test znajomości przepisów BHP, a w części praktycznej przystąpili do gotowania wcześniej ustalonego menu przez Instruktora Praktycznej Nauki Zawodu Panią Iwonę Sommerfeld. Uczestnicy otrzymali listę składników, z których muszą przygotować określony zestaw potraw. Komisja konkursowa nadzorowała cały przebieg konkursu, od przygotowania stoisk do oceny już zaprezentowanych i podanych do degustacji potraw. Każda z nich wyróżniała się czym innym: smakiem, wyglądem, sposobem podania.

Po zweryfikowaniu punktacji komisja konkursowa podjęła jednogłośnie decyzję o wyborze do kolejnego etapu konkursu Kacpra Ziemskiego oraz Krystiana Turak.

Podsumowując, całe wydarzenie to doskonała okazja, by sprawdzić swoje zdolności organizacyjne i umiejętność zarządzania czasem. Uczestnicy uczą się, jak efektywnie organizować pracę w kuchni, co jest kluczowe w zawodzie kucharza, gdzie praca pod presją czasu jest codziennością.

Życzymy dalszych sukcesów młodym kucharzom !

konkurs1.jpg

konkurs2.jpg

Autor tekstu: Monika Hoppe
Autor zdjęć: Monika Hoppe

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.