flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Carving czyli sztuka zdobienia owoców i warzyw cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wbrew pozorom ten rodzaj sztuki zdobienia nie jest tylko współczesnym trendem, sięga bowiem swymi korzeniami do kultury Chin z VII wieku. Surowcami do rzeźbienia są najczęściej arbuzy, melony i dynie, jak również papaja i ananas. Ponadto artyści carvingu swoje dzieła tworzą też w marchewkach, rzodkiewkach, selerach, brukwi, papryce bądź ogórku oraz kalarepie.

Z myślą o poszerzeniu warsztatu i umiejętności dla uczestników 11-20 Hufca Pracy w Bytowie kształcących się w zawodzie kucharz i sprzedawca odbyło się wyjątkowe szkolenie. zorganizowane przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Słupsku przy współpracy z kadrą opiekuńczo-wychowawczą 11-20 Hufca Pracy w Bytowie. Szkolenie poprowadziła Pani Dominika Sadowska, wykwalifikowana instruktorka Carvingu z firmy CARVING-ART Paweł Sztenderski. Laureatka wielu prestiżowych nagród i medali w dyscyplinie carvingu pokazała uczestniczkom,  jak wykonać z rzodkiewki, papryczki, melona czy kabaczka fantazyjne ozdoby z motywem roślinnym. Szkolenie zakładało część teoretyczną oraz panel ćwiczeń. Uczestniczki wyposażone w specjalny zestaw nożyków, przystąpiły do części praktycznej szkolenia, aby spróbować swoich sił w sztuce food design. Zajęcia manualne poprawiają koncentrację i dobroczynnie wpływają na psychikę redukując stres. Prace twórcze pomagają w skupieniu się na danym zadaniu, niwelują negatywne emocje. Tego rodzaju kursy pozwalają młodzieży otworzyć się na inne dziedziny, z którymi nie mieli do tej pory styczności.

Szkolenie zakończyła wspólna prezentacja wykonanych rzeźb z owoców i warzyw. Wykonano m.in. liście z cukinii, szyszki z papryczek, dekoracje kwiatowe w rzodkiewkach. Uczestniczki tworzyły również motywy sztuki tajskiej rzeźbiąc w melonach nożem syjamskim. Szkolenie z carvingu na poziomie podstawowym to dopiero początek drogi na szlaku rzeźbienia i tworzenia dekoracji w warzywach i owocach. Po kursie miało miejsce wręczenie uczestniczkom certyfikatów potwierdzających zdobyte umiejętności, które z pewnością poszerzą ich wachlarz zdolności i wzbogacą CV.

Autor tekstu: Bożena Stadnik / Kamila Bożek / Natalia Turzyńska
Autor zdjęć: Bożena Stadnik / Kamila Bożek / Natalia Turzyńska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.