flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Chleb to nie tylko podstawowy produkt spożywczy, ale również symbol kulturowy i tradycja, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niestety, w ostatnich latach domowy wypiek chleba stopniowo zanika – coraz częściej sięgamy po gotowe produkty z marketów. A przecież wiadomo, że najlepszy chleb to ten domowy, z chrupiącą skórką i wypiekany z sercem.

Mając w zespole specjalistkę od pieczenia chleba, postanowiliśmy zorganizować warsztaty, podczas których uczestnicy mogli krok po kroku nauczyć się, jak samodzielnie upiec chleb. Młodzież z dużym zaangażowaniem realizowała kolejne etapy przygotowania ciasta i wypieku. Na zakończenie warsztatów można było podziwiać pięknie wypieczone bochenki oraz uśmiechnięte twarze naszych młodych kucharzy.

Warsztaty połączyliśmy również z akcją charytatywną organizowaną przez Przedszkole Samorządowe w Rychnowach. Podczas wydarzenia prowadzona była zbiórka na leczenie Kornelki Duraj, chorej na białaczkę. Całkowity dochód z licytacji został przeznaczony na ten szczytny cel.

Autor tekstu: Katarzyna Szczepaniak
Autor zdjęć: Justyna Pałubicka

pieczenie_chleba_1.jpg

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.