
Uczestnicy 11-5 Hufca Pracy w Lęborku wzięli udział w warsztatach kulinarnych z robienia pizzy w Pizzerii „Toscana” w Lęborku. Warsztaty rozpoczęły się od nauki przygotowywania znakomitego ciasta, czyli podstawy każdej pizzy. Uczestnicy dowiedzieli się jakie są rodzaje mąki i w jaki sposób mogą ją prawidłowo wykorzystać.
W trakcie zajęć oceniali gotowość ciasta do wypieku, własnoręcznie rozkręcali placek, każdy indywidualnie, według swoich ulubionych dodatków „ozdabiali” swoją pizzę, następnie wciągali placek na łopatkę i wrzucali do pieca. Gdy pizza była gotowa, uczestnicy wyciągali ją z pieca, po czym konsumowali swoje „dzieła”.
W radosnej atmosferze nasi uczestnicy zostali prawdziwymi profesjonalistami, którzy potrafią zrobić doskonałą pizzę z różnymi dodatkami.
Autor tekstu: Kamilla Bednarz
Autor zdjęć: Kamilla Bednarz