
W tegorocznej zbiórce na WOŚP wzięli udział również uczestnicy i kadra opiekuńczo-wychowawcza z 11-20 Hufca Pracy w Bytowie. Nasz Hufiec wylicytował udział w wycieczce do „Borowej Ciotki” Zagrody Styp-Rekowskich, która stanowi filię Muzeum Zachodnio-Kaszubskiego w Bytowie.
W piątek 14 marca 2025 r. uczestnicy wzięli udział w wyjątkowych warsztatach poświęconych temu, jak Kaszubki jadali w zeszłym stuleciu. Dieta ówczesnych Kaszubów była skromna. Jej podstawę stanowiły dania proste, z rodzimych składników, które sami wyhodowali. Na śniadania najczęściej wybierano zupę mleczną z zacierką, jajka pod różną postacią. Ziemniaki, kasze i dania mączne stanowiły główny składnik obiadów. Kaszubi od zawsze celebrowali różnego rodzaju uroczystości: rodzinne, kościelne i te związane z cyklem pór roku. W takie dni na stołach królowały mięsa, ryby i oczywiście różne słodkości jak ciasta i wafle – czyli dobrze znane nam wszystkim gofry.
Uczestnicy spotkali się w tradycyjnej swojskiej kuchni, gdzie królowały drewniane sprzęty, kredensy z mnóstwem glinianych naczyń i drewnianych akcesoriów kuchennych. Z sufitowych belek zwieszały się powiązane w pęczki zioła, które dodawały miejscu uroku. Młodzież mogła samodzielnie wypiekać gofry w starym piecu kaflowym opalanym drewnem. Smak kaszubskich wafli pieczonych na żeliwnej gofrownicy montowanej na płycie takiego pieca zdecydowanie przewyższa te współczesne. Gdy gofry zostały upieczone, można było je pokryć rozmaitymi dodatkami: cukrem pudrem, czekoladą, bitą śmietaną, do wyboru były również domowej roboty dżemy i konfitury oraz świeże owoce.
Wyjątkowym punktem wycieczki był spacer na pobliski cmentarz, gdzie mieści się mogiła rodziny Styp-Rekowskich, zasłużonych aktywistów i bojowników o polskość i wolność ziemi bytowskiej. Następnie zwiedziliśmy Muzeum Szkoły Polskiej w Płotowie, gdzie młodzież wysłuchała informacji na temat wydarzeń, jakie rozgrywały się w burzliwej pierwszej połowie XX wieku. Uczestnicy mogli zobaczyć, jak wyglądała wówczas szkoła, siedzieli w starych ławach szkolnych, mogli też zobaczyć wyposażenie klasy typowej dla tego okresu.
Łącząc przyjemne z pożytecznym uczniowie spędzili bardzo przyjemny dzień integrując się w świecie kulinariów i historii i w otoczeniu pięknej kaszubskiej przyrody.
Autor tekstu: Kamila Bożek / Bożena Stadnik
Autor zdjęć: Kamila Bożek / Bożena Stadnik