flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

W Szkole Branżowej Pierwszego Stopnia w Żarkach - 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie zorganizowano „Dzień pizzy”. Smakowite krążki z serem przygotowali przyszli kucharze.

Uczestnicy, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który obchodzony jest 9 lutego pod czujnym okiem instruktora przygotowali pizzę z najróżniejszymi dodatkami - czyli pizzę wegetariańską lub mięsną według własnych pomysłów i smaków. Inspiracji nie brakowało.

Najpierw powstało ciasto, miało mieć okrągły kształt, potem nastąpiło komponowanie własnej pizzy. Do dyspozycji był ser, pieczarki, kurczak, szynka, rukola, pomidory i cała masa innych składników. Fantazja, uczestników nie znała granic, więc powstawały małe dzieła sztuki kulinarnej.

Z ciekawostek: codziennie na świecie sprzedawanych jest ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

received_485915976522833
received_485915976522833
received_538794757219073
received_538794757219073
received_545660096434225
received_545660096434225
received_963509477616523
received_963509477616523
received_1030681001128063
received_1030681001128063
received_1158115821259520
received_1158115821259520
received_1569228733442790
received_1569228733442790
received_3035734133358568
received_3035734133358568
received_344729264189457
received_344729264189457

Tekst: Beata Marciniak – wychowawca

Zdjęcia: Izabela Maciejewska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.