
W Szkole Branżowej Pierwszego Stopnia w Żarkach - 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie zorganizowano „Dzień pizzy”. Smakowite krążki z serem przygotowali przyszli kucharze.
Uczestnicy, z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy, który obchodzony jest 9 lutego pod czujnym okiem instruktora przygotowali pizzę z najróżniejszymi dodatkami - czyli pizzę wegetariańską lub mięsną według własnych pomysłów i smaków. Inspiracji nie brakowało.
Najpierw powstało ciasto, miało mieć okrągły kształt, potem nastąpiło komponowanie własnej pizzy. Do dyspozycji był ser, pieczarki, kurczak, szynka, rukola, pomidory i cała masa innych składników. Fantazja, uczestników nie znała granic, więc powstawały małe dzieła sztuki kulinarnej.
Z ciekawostek: codziennie na świecie sprzedawanych jest ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.
Tekst: Beata Marciniak – wychowawca
Zdjęcia: Izabela Maciejewska